Aankoopgids voor een hoofdkussen

Het aanschaffen van een kussen is immens belangrijk. Het verkeerde kussen kan u zomaar klachten opleveren. Wij willen dit niet, daarom hebben wij voor u een aankoopgids geschreven waardoor u de beste aankoop voor een nieuw kussen kunt maken.

Onderwerpen

Onderwerpen

1. Belangrijke aspecten vóór de aankoop van een hoofdkussen

Belangrijke aspecten vóór de aankoop van een hoofdkussen

Voor de aanschaf van uw kussen moet u op bepaalde belangrijke aspecten letten. Let hierbij op het materiaal van het kussen, het materiaal van de tijk en of het een groot of klein kussen is.

1.1 Materiaal van het hoofdkussen

Dons

Donzen kussen kunnen zowel hard of zacht zijn. Dit licht eraan of het kussen bestaat uit dons (zacht) of veren (hard). Over het algemeen worden donzen kussens gevuld met eenden- of ganzendons, waardoor het dus zacht zal zijn. Dit kussen staat erom bekend dat het fris aanvoelt en luxe ligt.

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Licht
 • Wasbaar
 • Goede vochtregulatie
 • Vormbaar

Nadelen:

 • Afnemende veerkracht
 • Prijs

Wol

Het wollen kussen is een lekker warm kussen. Dit kussen is gemaakt met een katoenen tijk en ligt lekker zacht door de wol die erin zit. Als u van weinig onderhoudt houdt is dit kussen geschikt voor u. Wol is een zelfreinigende stof.

Voordelen:

 • Goede vochtregulatie
 • Zelfreinigend
 • Bijvul baar

Nadelen:

 • Niet wasbaar
 • Afnemende veerkracht

 

Synthetisch

Het synthetische kussen is goed geprijsd én wasbaar. Meestal bestaat dit kussen uit polyether of een andere soort vezel. Dit kussen is dus zacht en licht. Helaas staat dit kussen wel bekend om een slechte vormhouding doordat het zo zacht is.

Voordelen

 • Prijs
 • Wasbaar

Nadelen:

 • Slechte vochtregulatie

Schuim

Dit kussen is meestal ergonomisch. Dat komt omdat ergonomische kussens vaak van schuim gemaakt zijn. Dit kussen is dus helaas niet makkelijk vouwbaar omdat het best stevig materiaal is. Dit type kussens zorgt echter wel voor een goede nek- en rugwervel ondersteuning in bed, waardoor klachten zullen afnemen.

Voordelen:

 • Goede ondersteuning voor de nek- en rugwervels
 • Koud schuim is vormvast
 • Traag schuim vormt naar het lichaam

Nadelen:

 • Slechte vochtregulatie
 • Vulling is niet wasbaar

 

1.2 Materiaal van de tijk

Het materiaal van de tijk is ook belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar of deze wel anti-allergisch is. De stof die het meest wordt gebruikt in de tijk is katoen. Dit komt omdat:

 • Katoen wordt sterker als het vochtiger wordt
 • Het is huidvriendelijk
 • Het is makkelijk te verwerken

Bestaat de tijk niet uit katoen, dan bestaat deze meestal uit cellulose stoffen. Deze kunnen het kussen een luxer uiterlijk geven maar dat betekend niet dat het praktischer is dan katoen.

1.3 Groot of klein hoofdkussen

Een groot of klein kussen maakt alleen uit bij de lengte/leeftijd van de slaper. Voor kleinere kinderen is natuurlijk een klein kussen (of zelfs een babykussen) aangeraden.

Voor volwassenen natuurlijk een normaal of groot formaat.

Deze keuze ligt geheel aan uzelf.

2. Welk type slaper?

Welk type slaper?

Rug

Ongeveer 1 op de 5 mensen slaapt op de rug. Door op de rug te slapen wordt het lichaamsgewicht verdeeld over een erg groot oppervlak. Dit wordt dus ook gezien als de ideale slaaphouding. Snurken komt helaas vaker voor bij rug slapers.

Rug slapers moeten wel zo slapen dat de natuurlijk S-vormige kromming in de rug blijft.

Rug slapers moeten een niet te dik of hard kussen kopen, zodat de ruggenwervels in de S-vorm blijven liggen.

Zij

Dit is het grootste aandeel slapers, namelijk bijna 3 op de 4 mensen. De wervelkolom moet in een rechte lijn zijn. Hiervoor is een ondersteunend en stevig kussen belangrijk. Ook is de kwaliteit van het matras belangrijk zodat het oppervlak goed verdeeld blijft over het lichaam.

Buik


Het kleinste aandeel mensen (1 op de 20) slaapt op de buik. Dit is de slechtste houding voor de rug. De nek ligt in een draai en de rug vertoont een uitholling. Dit is extreem slecht voor de rug. Lage rugpijn is dus mogelijk in de vroege ochtend.

Let wel op of u op uw buik of rug slaapt, want veel mensen denken dat ze op de buik slapen, terwijl ze op de zij slapen in een lichte draai. Probeer bij nek- en rugklachten het buikslapen te vermijden, kies anders voor een ergonomisch kussen.

3. Anti-allergisch

Anti-allergisch

Of het kussen anti-allergisch is ligt voornamelijk aan de tijk. De meeste kussens zijn van nature al anti-allergisch, zolang er maar een katoenen tijk omheen zit. Soms zit er een tijk omheen van cellulose stoffen, dit kan voor allergieën zorgen. Let dus goed op of uw kussen wel tegen allergieën kan, mocht u een allergie zoals huisstofmijt hebben.

4. De hardheid van het hoofdkussen

De hardheid van het hoofdkussen

Dit is een belangrijk punt. De hardheid is erg belangrijk voor het kussen. Zij slapers kunnen beter een ondersteunend kussen nemen zodat de wervelkolom recht ligt. Rug slapers kunnen beter een zacht kussen nemen zodat de natuurlijke S-vorm in de rug blijft. Buik slapers kunnen echter beter een ergonomisch kussen nemen, omdat rug- en nekklachten eerder bij dit type slapen voorkomt. Kijk dus goed naar welk type slaper u bent in het kopje over de type slapers.

5. De prijs van het hoofdkussen

De prijs van het hoofdkussen

Dit is een belangrijk punt. De prijs van het hoofdkussen is erg belangrijk namelijk. Ze variëren allemaal immers in prijs. Dit ligt aan het materiaal van het kussen. Een kussen van lage kwaliteit kan goedkoop zijn, maar kan dus wel klachten veroorzaken. Let dus goed op de prijs van het kussen.

Een goedkoop kussen zal al rond de 15 euro kosten. Hierbij kunt u wel lage kwaliteit verwachten. Een duur kussen kan al gauw 100 euro kosten, maar zal zeker van hoge kwaliteit gemaakt zijn.

Een gemiddeld kussen kost rond de 40 euro. Dit kussen heeft dus een goede prijs/kwaliteit verhouding. Prijzen hieronder zullen dat dus minder hebben, en prijzen hierboven zullen van nog hogere kwaliteit zijn. Het ligt dus allemaal aan u hoeveel u te besteden heeft.

Conclusie

Conclusie

Wat voor kussen u wilt ligt aan de punten behandeld in deze gids. Zoekt u een lekker luxe kussen, kies dan voor dons. Heeft u nek- of rugklachten, kies dan voor een ergonomisch schuimkussen. Wilt u een fijne tijk, kies dan simpelweg voor katoen. Of als u liever iets anders heeft, zijn er ook cellulose tijken. Groot of klein ligt aan de leeftijd/lengte. Kies ook uw kussen corresponderend met het type slaper dat u bent. Rug heeft dus een zacht kussen nodig, zij dus een hard kussen en buik een ergonomisch kussen. Of het kussen anti-allergisch moet zijn heeft te maken of u zelf allergieën heeft. De prijs ligt aan hoeveel kwaliteit u nodig heeft en hoeveel u uit te geven geeft. De hardheid ligt namelijk weer aan de rug- zij- of buik slaper.

Wij hopen u dus genoeg geïnformeerd te hebben met deze gids zodat u de juiste aankoop kan maken. Mocht u dus nu nog vragen hebben kunt u ons bereiken op onze contactpagina. Wij proberen uw vragen zo spoedig mogelijk in ontvangst te nemen en te behandelen.

Bekijk ons assortiment hoofdkussens –>